Un helvası..
Ben bunu hep kolay zannederdim. Küçükken "annee un helvasıı" diye ağlar, annem de bana sadece şerbetini karıştırttığı için öyle ocak başında geçmek bilmeyen dakikalardan bihaber mutlu mutlu helvayı yerdim.
Bu sebepten hiç kimselere bahsetmediğim ilk un helvası denemem, pasta kremasını keşfetmemle sonuçlandı...
Bu da ikinci denemem. Azcık kuru oldu sanki ama yenebilir, hatta misafirlerin bile tencerenin dibini gördüğü bir helva oldu. Aferin bana! :)
Az kişilik, huzurlu un helvası tarifi:
Malzeme Grubu:
çb = çay bardağı
2.5 çb un
1/2 çb sıvı yağ ve yarım çay bardağını göze kestirip o ebatlarda tereyağı
1.25 çb şeker
1 çb su
1/2 çb süt
1/4 çb dolmalık fıstık
ve tahta kaşık!
O pek cici silikon kaşıklar un ve kıyma kavurmak konusunda rezalet. Çünkü topaklanmasın diye o unu ya da kıymayı kavururken bastırmaya çalışınca eğilip bükülüyor ve bu yüzden kolu çok yoruyor. Tahta kaşık bence bu işin en önemli ayrıntısı.
Ayrı bir kasede su, süt ve şekeri karıştırdım. Lakin melun şeker tam olarak erimediğinden, dökme hususuna gelince karıştırarak dökeceğiz. Bu heterojen karışım bir kenarda beklesin.
Tencereyi ocağa koyuyoruz, ısınınca yağı koyuyoruz (ben seramik tabanlı tencere kullandım, beyaz olduğu için durum daha net görülüyor). Yağ eriyince unu ekliyoruz ve altını kısıp kavurmaya başlıyoruz. Burası çekilmez kısmı, altı kısıkken 45 dk 1 saat sürer bu iş. Ben açıkçası cesaret edip altını açtım. Unlar pembeleşmeye başlayınca da fıstıkları ekliyoruz. Un, tatlı bir sütlü nescafe rengine geldiğinde hala emin değilsek annemizi arayıp durumu teyid ediyoruz, ki ben burada ek olarak, neden annemin tarifini kullanmadım diye bir de fırça yedim. Her neyse, unlar böyle kahverengi olunca ocaktan alıyoruz, gidip bulaşık falan yıkıyoruz. O da bu arada biraz soğuyor. Ondan sonra, belirttiğim üzere şeker tam erimediğinden, hızlıca karıştırarak (ki şeker taneleri havalansın) şerbetini döküp tekrar ocağa alıyoruz ve karıştırmaya başlıyoruz. Suyunu çekip toparlanacak, zaten toplanınca ne demek istediğimi anlarsınız.
Oldu, bitti! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder